Socialism, Religion and Moral Values

Ann: a conference in Antwerp, 28 Nov (Dutch text)

UCSIA brengt u graag op de hoogte van het colloquium en avonddebat "Socialisme, Religie en Morele Waarden" dat het samen met de Vereniging voor de Studie van het Werk van Hendrik de Man organiseert op 28 november 2006 aan de stadscampus (Hof van Liere) van de Universiteit Antwerpen.

Gastsprekers op het colloquium zijn Gareth Stedman Jones, Emile Perreau Saussine, Bert Altena, Lode Hancké en Bart Tromp.

Door aandacht te besteden aan zowel de dogma´s als de arbeidersculturen in de context van de Lage Landen, wil dit colloquium de draagwijdte van de historische en de hedendaagse discussie van de relatie tussen socialisme, religie en morele waarden onderzoeken.

Programma

Colloquium
Deel 1 (Engelstalig)
The Religious Origins of Socialism: Utopian and Scientific Gareth Stedman Jones, Cambridge University
True and False Needs: Does Capitalism Need Religion? Emile Perreau Saussine, Cambridge University

Deel 2 (Nederlandstalig)
Godsdienst, ethiek en ritueel: de vroege Nederlandse (vrije) socialisten en het verlaten van het christelijk religieuze repertoire (1880 1914) Bert Altena, Erasmus Universiteit Rotterdam Verhouding socialisme en christelijke godsdienst sinds 1875 en de invloed van Hendrik de Man Lode Hancké, Vereniging voor de Studie van het Werk van Hendrik de Man

Hof van Liere (Stadscampus, Universiteit Antwerpen)
Dinsdag 28 november 2006
Van 13u30 tot 18u

AVONDDEBAT (Nederlandstalig)
Socialisme, religie en morele waarden

20.00 Socialisme, religie en morele waarden in het hedendaagse politieke landschap Bart Tromp gaat in zijn lezing in op drie aspecten die binnen de hedendaagse verhouding tussen socialisme en religie een rol spelen.
Hij vertrekt daarbij vanuit de oorspronkelijke logica van de scheiding tussen kerk en staat en werpt een licht op de socialistische religiekritiek en het onderscheid tussen wetenschappelijk en ethisch socialisme. Tenslotte stelt hij zich vragen over de huidige houdbaarheid van het discours van het levensbeschouwelijke pluralisme binnen het socialisme.
Bart Tromp is professor theorie en geschiedenis van de internationale relaties aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is ook wetenschappelijk hoofdmedewerker bij het Nederlandse Instituut voor Internationale Relaties "Clingendael".

Moderator
Mark Van de Looverbosch is VRT radiojournalist.
Panelleden
Mark Eyskens is professor emeritus economie en minister van staat sinds 1998. Hij is tevens voorzitter van de Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten.
Staf Nimmegeers is priester en was verantwoordelijk voor de Nederlandstalige grootstadspastoraal in de Finisterræ kerk in Brussel. Sinds 2003 is hij senator voor de partij SP.A Spirit en eerste ondervoorzitter van de senaat.
Jan de Zutter was journalist en adviseur van voormalig minister en voorzitter Steve Stevaert (sp.a). Momenteel werkt hij als stafmedewerker voor de SP.A.

22.00 Receptie

Sara Mels
[mailto]sara.mels@ua.ac.be[/mailto]
Projectmedewerker
UCSIA
Prinsstraat 14
2000 Antwerpen
Tel: 03/220.45.99
Fax: 03/707 09 31
[url]http://www.ucsia.org[/url]