Nieuwsbrief Amsab-ISG

TOC, vol. 7, nr. 10, October 2012 (Dutch text)

7e jaargang, nr. 10, oktober 2012

Ons verleden, onze toekomst

Tot 20 december 2012 kan je in Amsab-ISG in Gent de tentoonstelling Ons verleden, onze toekomst van het Minderhedenforum bezoeken. Daarin vertellen Belgen met buitenlandse wortels hoe zij op hun domein pionierden.

Liber memorialis voor Louis Varlez

Op 28 maart 1920 werd de Gentse progressieve liberaal Louis Varlez gehuldigd op het stadhuis in Gent. In onze collectie bevindt zich een schitterend huldeboek dat hij op die dag cadeau kreeg van het Werkloozenfonds waarvan hij meer dan twintig jaar voorzitter was geweest.

Tentoonstelling communistische affiches

In de zaal Allende aan de ULB loopt nog tot 1 december Regard militant sur le XXe siècle. Les affiches communistes en Belgique, een tentoonstelling over communistische affiches in België, waarbij ook veel exemplaren uit de collectie van Amsab-ISG.

Familiegeschiedenis.be

Op 21 oktober 2012 lanceerden het Instituut voor Publieksgeschiedenis en Familiekunde Vlaanderen de site Familiegeschiedenis.be. Die helpt iedereen met belangstelling voor familiegeschiedenis op weg en toont de weg naar bronnen en hulpmiddelen. Mario Van Driessche, webdesigner van Amsab-ISG, ontwierp de site.

Studiedag Belgische sluikbladen

Naar aanleiding van de lancering van een website met digitaliseerde Belgische sluikbladen uit de beide wereldoorlogen, organiseert het SOMA op 14 december 2012 een studiedag over oorlogspers.

Call for papers ESSHC

In april 2014 vindt de European Social Science History Conference plaats in Wenen. Je kan daarvoor nu je paper- en sessievoorstel indienen. De deadline is 15 mei 2013.

Het Miat zoekt ...

Het Gentse museum MIAT plant in 2015 een reizende tentoonstelling over fabrieks- en bedrijfsvoetbal. Over fabrieksvoetbal in Vlaanderen is nog maar weinig gekend. Hoog tijd dus om dit verdwijnend fenomeen in de kijker te zetten. Daarvoor doet het MIAT een beroep op jou.

www.amsab.be