Houtblokken Masereel erkend als topstuk
Op initiatief van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege werden zes objecten en zeven verzamelingen met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog zopas erkend als topstuk. Wij zijn zeer blij dat ook Debouts les morts van Frans Masereel, dat zich in onze collectie bevindt, geselecteerd is.
Debout les morts. Résurrection infernale is een reeks van negen houtsneden en een frontispice. Frans Masereel maakte die in het voorjaar van 1917, tijdens zijn verblijf als politiek vluchteling in Zwitserland. Het is een van de absolute meesterwerken van Masereel en draagt tegelijk alle kenmerken van veel van zijn later werk. Er is het engagement, in dit geval een striemend antimilitarisme. Er is de directe stijl van de houtsneden, in sterke zwartwitcontrasten, aanleunend bij het Duitse expressionisme. Er is het concept van de beeldensuite, een reeks voor zich sprekende beelden, zonder tekst, later herhaald in verschillende beeldromans.
Meer nog dan de houtsneden (afdrukken), geven de blokken inzicht in de techniek van Masereel. Van de tien oorspronkelijke blokken zijn er slechts zeven bewaard. Ze werden een tiental jaar geleden zeer toevallig teruggevonden in de kelder van een uitgever in Zürich. Door toedoen van Joris van Parys, auteur van de uitmuntende biografie Masereel, bekroond met de Gouden Uil voor non-fictie, werden ze in 2003 aan Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis overgedragen.
Het Instituut voor Publieksgeschiedenis van de UGent stelde in opdracht van de Vlaamse overheid een proeflijst van topstukken voor het Eerste Wereldoorlog-erfgoed samen. Die opdracht werd gecoördineerd door Ruben Mantels; Tessa Boeykens bezocht als wetenschappelijk medewerkster de erfgoedinstellingen en privéverzamelaars en paste de selectiecriteria toe op hun WO I-bezit.
Het is uit deze proeflijst dat de Topstukkenraad van Kunsten en Erfgoed uiteindelijk de cultuurgoederen selecteerde die het Topstukkenstatuut verwerven, waaronder Debout les morts van Frans Masereel. Het gaat om een voorlopige opname in de Topstukkenlijst, de eerste stap in de bescherming. De definitieve opname moet binnen de 9 maanden gebeuren. Daarmee zal de Topstukkenlijst 428 individuele stukken en 45 verzamelingen tellen.
http://www.amsab.be/index.php?option=com_content&task=view&id=1181&Item…