Will the Trade Union Movement Still Exist Twenty Years From Now?

Event, 21 April 2017, Amsterdam, Netherlands (in Dutch)

 

Location: IISG, Amsterdam

Tijd: 16.00 - 18.00 uur. Inloop vanaf 15.30 uur

 Aanmelden via secretar[at]iisg.nl onder vermelding van 'Broodnodig'.

 

De Nederlandse vakbeweging telt ruim 1,7 miljoen leden. Toch wordt er vaak badinerend over gedaan. Het is een club bestaande uit oude, grijze mannen die alleen bezig zijn met hun eigen belangen. Ze laten jongeren, vrouwen en allochtonen in de kou staan, aldus de veelgehoorde kritiek. Het weerwoord van de diverse vakbonden lijkt terecht. Ze sluiten voor de meeste werknemers een cao af, proberen voor iedereen een goed pensioen te regelen, zetten in op echte banen met vaste contracten, en regelen bij faillissementen een goede afvloeiingsregeling. De lijst is onuitputtelijk. Toch lukt het de vakbeweging niet om dit over te brengen. Het percentage werknemers dat lid is daalt al tientallen jaren. Om inzicht te krijgen in de hoe en waarom vraag is het goed naar de geschiedenis te kijken. Hoe de vakbeweging ontstond als een groepje bevlogen arbeiders die hun eigen bestaan op het spel zetten om voor hun medearbeiders betere werk- en leefomstandigheden te bevechten. Dat beeld is haast niet meer zichtbaar in de huidige vakbeweging. Zitten er in het verleden misschien aspecten waar de vakbeweging van kan leren als ze ook een toekomst wil? De verschijning van het boek Broodnodig. Honderdvijftig jaar Nederlandse vakbeweging door Sjaak van der Velden geeft aanleiding eens van gedachten te wisselen over de toekomst van de vakbeweging met een oog naar het verleden. Verdwijnt ze als een grijze, oude mannen beweging of is er perspectief voor verjonging en een mooie toekomst?

Na een korte inleiding door Lodewijk de Waal (oud-voorzitter van de FNV) en de auteur, buigt een panel zich met de zaal over de vraag Bestaat de vakbeweging over 20 jaar nog? 

Panel discussie met:

Matthias van Rossum, onderzoeker bij het IISG en projectleider vakbondsgeschiedenis

Mariette Patijn, arbeidsvoorwaardencoördinator in het dagelijks bestuur van de FNV

Paul de Beer, bijzonder hoogleraar Arbeidsverhoudingen, wetenschappelijk directeur van het Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging en mede-directeur van het Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies.

Uw gastheer is Wim Berkelaar die het geheel in goede banen zal leiden.

 

Posted