Las Mamás belgas, Jonge Spanjestrijdsters uit de Lage Landen

Book presentation, 12 October 2017, Gent, Belgium (in Dutch)

Amsab-ISG, Uitgeverij Lannoo en Boekhandel Walry nodigen u van harte uit op de voorstelling van het boek ‘Las Mamás belgas, Jonge Spanjestrijdsters uit de Lage Landen’ van journalist Sven Tuytens, op 12 oktober 2017 om 20u in de Fernandezzaal van Ons Huis aan de Vrijdagmarkt in Gent.

Over het boek
In 1937 vertrok een groep jonge Joodse migrantenvrouwen uit Antwerpen en Brussel naar Spanje om tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-39) aan de zijde van de Spaanse republiek tegen Franco te vechten. Samen met een groep verpleegsters uit Nederland werkten ze in een republikeins oorlogshospitaal. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zetten sommigen hun strijd verder in het gewapend verzet in België en Nederland. Ze betaalden allen een bijzonder hoge prijs voor hun inzet.

Over de auteur:
Sven Tuytens werd in 1967 in Brussel geboren en werkt sinds 2010 als buitenlandcorrespondent voor de VRT in Madrid. Hij schreef samen met historicus Rudi Van Doorslaer de biografie Israël Piet Akkerman, Van Antwerpse Vakbondsleider tot Spanjestrijder. Hij publiceerde verschillende artikels over de rol van de Internationale Brigades tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Sven Tuytens maakte ook twee documentaires over de Spaanse Burgeroorlog: Les Mamás belgues (Prijs Beste Documentaire 2016 op het Festival van Montaverner) en Résister au Tyran, des Destins Individuels (2017).

Verloop van de avond

Vertoning van de documentaire: Les Mamàs belgues’ van Sven Tuytens, Prijs Beste Documentaire 2016 op het Festival van Montaverner (Valencia).

Getuigenis van Thérèse Szerman, dochter van de Antwerpse verpleegster Adela Korn die vrijwillig ging werken in een het militair hospitaal van Onteniente.

Auteur Sven Tuytens in gesprek met prof. dr. Rudi Van Doorslaer, op wiens onderzoek het boek onder meer is gebaseerd.

Overhandiging van het boek aan de auteur door uitgever Maarten Van Steenbergen (Lannoo).

Drankje aangeboden door Amsab-ISG.

Boekhandel Walry bouwt een stand, de auteur signeert.

De toegang is gratis, maar we horen graag vooraf of u komt.
Stuur een mailtje naar: orders@amsab.be

Boekvoorstelling: ‘Las Mamás belgas, Jonge Spanjestrijdsters uit de Lage Landen’
Donderdag 12 oktober om 20u
Ons Huis, Vrijdagmarkt 9 (ingang via Meerseniersstraat), 9000 Gent

Posted