CfP: In de marge van de geschiedenis

Call for papers, deadline 8 Januari (in Dutch)

Het thema van de Dag van de Nieuwste Geschiedenis 2024 is de geschiedenis van 'marginale' en 'subalterne' groepen. Dien je onderzoek in ten laatste tegen 8 januari 2024.

De Dag van de Nieuwste Geschiedenis, een organisatie van de Belgische Vereniging voor Nieuwste Geschiedenis (BVNG), gaat door op 13 mei 2024 in het BELvue museum in Brussel. Op deze dag richten we de blik op actueel onderzoek, debatten en uitdagingen rond de geschiedenis van 'marginale' en 'subalterne' groepen.

We roepen onderzoekers op om papers in te dienen rond twee centrale thema's:

A. Recent en lopend historisch onderzoek

Wat zijn de hedendaagse trends in het Belgisch historisch onderzoek naar subalterne groepen en mensen in de marge van de samenleving? Ervaren en nieuwe onderzoekers zijn welkom om hun vragen, methodes en conclusies te delen. Zowel lopend onderzoek als afgeronde of kiemende projecten komen in aanmerking.

B. Subalterne geschiedenis in onderwijs, de publieke ruimte en in archiefinstellingen

Hoe ga je als docent om met de geschiedenis van subalterne groepen, zowel in het middelbaar als in het hoger onderwijs? Hoe kunnen historici de aandacht van het publiek naar onderbelichte groepen leiden? Nieuwe keuzevakken aan de UCL onder de titel 'Geschiedenis decentreren: Subalterniteiten en postkoloniale kritieken', en de interuniversitaire Masters in Gender en Diversiteit illustreren een nieuwe focus aan de universiteiten. In Vlaanderen stimuleert de Geschiedenisolympiade leerlingen om met en vanuit de klas een historisch onderzoek te voeren. Archiefinstellingen zijn zich meer dan vroeger bewust van hun taak om marginale groepen van de vergetelheid te redden. Zo werd het bijzonder waardevolle archief van de gevangenis van Sint-Gillis in 2010, na decennia van verwaarlozing, naar het Rijksarchief overgebracht, waar het werd geïnventariseerd en voor onderzoek werd opengesteld. Welke initiatieven bestaan er nog en welke inzichten levert dat op?

Ronde Tafel 

De BVNG wil een forum bieden voor fundamentele debatten, waar Belgische historici of historici die werken rond moderne en hedendaagse Belgische geschiedenis met elkaar en met leerkrachten en archivarissen in dialoog kunnen gaan. Daarom sluit de dag af met een reeks rondetafelgesprekken rond concrete thema’s die ons werk beïnvloeden. De inhoudelijke aandacht voor subalterniteit roept ook professionele en ethische vragen op rond recente ontwikkelingen op het vlak van internationalisering, diversiteit, publicatiedruk en financiering. We nodigen alle deelnemers aan de dag uit om samen te zitten en in gesprek te gaan.

Thematische sessies

Tijdens deze dag willen we thematische parallelle sessies organiseren waarin de sprekers onderzoekservaringen, -uitdagingen en -perspectieven bespreken met betrekking tot de geschiedenis van degenen die weinig gehoord zijn in België. We moedigen met name rondetafelgesprekken en workshops aan. Een sessie duurt 90 minuten en bestaat uit 3 tot 4 presentaties, gevolgd door een discussie. Personen die geïnteresseerd zijn in het organiseren van een thematische sessie of een ronde tafel worden uitgenodigd om een voorstel (maximaal 700 woorden) te sturen naar bvng@kuleuven.be. De deadline is vastgesteld op maandag 08 januari 2024.

Wanneer?
Maandag 13 mei 2024

Waar?
BELvue museum, Paleizenplein 7, 1000 Brussel

Prijs?
€35 voor de leden van de BVNG
€55 voor niet-leden
Lunch, dranken en receptie achteraf zijn inbegrepen.

More information: https://www.amsab.be/over-ons/nieuws/1231-call-for-papers-in-de-marge-v…

Posted