CfA: ‘Tolerant migrant cities? The case of Holland 1600-1900’

Call for applications, deadline 31 October 2019 (in Dutch)

De Faculteit der Geesteswetenschappen, Instituut voor Geschiedenis en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) zoeken twee  

Promovendi ‘Tolerant migrant cities? The case of Holland 1600-1900

Projectbeschrijving
Bij de sectie Sociale en Economische Geschiedenis van het Instituut voor Geschiedenis van de Faculteit der Geesteswetenschappen en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam is per 1 januari 2020 plaats voor twee enthousiaste promovendi met aantoonbare belangstelling voor sociaaleconomische en culturele geschiedenis.

Het onderzoek richt zich op de vraag in hoeverre het beeld dat Hollandse steden in de periode 1600-1900 het toonbeeld vormden van tolerantie moet worden bijgesteld. Is het inderdaad zo dat steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Delft en Leiden in de Gouden Eeuw de vele migranten zonder noemenswaardige conflicten verwelkomden? Om deze vraag te beantwoorden, onderzoekt dit project de positie van migranten in de rechtspraak en analyseren we conflicten tussen migranten en autochtonen in de periode 1600-1900. Naast twee promovendi zal er ook een postdoc worden aangesteld.

Het onderzoek wordt gefinancierd door de Nederlands Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in het kader van het Open Competitie programma. Een van de promovendi wordt aangesteld bij het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden, de ander bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

Werkzaamheden

  • Het schrijven van een proefschrift in het Nederlands of Engels binnen vier jaar;
  • Het publiceren van de onderzoeksresultaten in peer-reviewed academische tijdschriften;
  • Het mede organiseren van workshops en conferenties;
  • Het presenteren van de onderzoeksresultaten in workshops en conferenties;
  • Het beschikbaar maken van de onderzoeksresultaten voor een tentoonstelling in een museum;
  • Het participeren in PhD-cursussen;
  • Het verzorgen van BA-onderwijs binnen de sectie Economische en Sociale Geschiedenis in het tweede en derde jaar van de aanstelling.

Uw profiel

  • (Res)MA Geschiedenis;
  • Aantoonbare belangstelling voor de Nederlandse vroegmoderne geschiedenis;
  • Affiniteit met de thema’s migratie, steden en criminaliteit;
  • Uitstekende beheersing van het Nederlands;
  • Goede beheersing van het Engels;
  • Ervaring in het werken met en lezen van oud schrift;
  • Ervaring met Excel en of Access;
  • Zelfstandig en in teamverband kunnen werken.

Beschrijving organisatie
De Faculteit Geesteswetenschappen is rijk aan expertise op het terrein van de filosofie, geschiedenis, kunstgeschiedenis, kunsten, letterkunde, taalkunde, religiestudies en regiostudies van vrijwel de gehele wereld. Ons universitaire motto ‘Bij ons leer je de wereld kennen’ brengen wij dagelijks in praktijk met hoogwaardig onderwijs door gepassioneerde docenten en onderzoek van internationaal erkend hoog niveau. Hierin wordt de organisatie ondersteund door een professionele staf. Met 930 medewerkers verzorgt de faculteit 27 master- en 25 bacheloropleidingen voor circa 7.000 studenten. Meer informatie: Faculteit Geesteswetenschappen.

Het Instituut voor Geschiedenis is een van de zes wetenschappelijke instituten van de faculteit. Het instituut is verantwoordelijk voor het grootste deel van het historisch onderwijs en onderzoek dat binnen de Universiteit Leiden wordt uitgevoerd en telt ruim 120 medewerkers. Het instituut combineert een brede aandacht voor historische ontwikkelingen en fenomenen met een duidelijke focus op verbindingen en vergelijkingen in tijd en ruimte. Een traditie van bestudering van primaire bronnen gaat vergezeld van een probleemgestuurde aanpak en een duidelijke inkadering in historiografische debatten.

De kracht van het instituut ligt vooral in de breedte van het onderzoek tussen en binnen Europese, Amerikaanse, Aziatische en Afrikaanse samenlevingen, de specifieke beoefening van de vaderlandse geschiedenis, de methodologische diversiteit en de interactie met kennis- en erfgoedinstellingen (bibliotheken, archieven en musea). Zie voor meer informatie onze website. Het onderzoek sluit aan bij het onderzoeksprogramma Cities, Migration, and Global Interdependence van het Instituut voor Geschiedenis.

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), waarvan de onderzoeksafdeling door de internationale evaluatiecommissie in 2018 als ‘excellent’ werd beoordeeld, en houdt zich bezig met de geschiedenis van arbeid in een historisch en mondiaal perspectief. Voor meer informatie: IISG Onderzoeksprogramma.

Wij bieden
Het betreft een aanstelling conform de cao Nederlandse Universiteiten in eerste instantie voor de duur van 1 jaar. Na een positieve evaluatie volgt een verlenging van drie jaar (fte 1.0) of vier jaar (fte 0.8). Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en werkervaring, minimaal € 2.325,- en maximaal € 2.972,- bruto per maand bij een fulltime aanstelling.

Daarnaast kennen de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%), uitstekende opleidingsfaciliteiten, betaald ouderschapsverlof en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen. Alle informatie hierover kunt u nalezen op: www.werkenbij.leidenuniv.nl.

Diversiteit
De Universiteit Leiden en het IISG hechten groot belang aan diversiteit en verwelkomt daarom graag sollicitaties van mensen die nu in haar instelling ondervertegenwoordigd zijn.

Informatie
Nadere inlichtingen over deze functie zijn te verkrijgen bij prof. dr. Manon van der Heijden, e-mail: M.P.C.van.der.Heijden@hum.leidenuniv.nl of prof. dr. Leo Lucassen, e-mail: leo.lucassen@iisg.nl.

Solliciteren
U kunt tot en met 31 oktober 2019 online solliciteren via de blauwe button bovenaan deze pagina. Uw sollicitatie ontvangen wij graag in de vorm van één pdf met als naam LAB + uw naam en met daarin een motivatiebrief, een curriculum vitae  en twee referenties (alleen namen en contactgegevens) en één pdf van de MA-thesis met als naam LAB MA thesis + uw naam.

Posted